Vilka är riskerna och problemen med att använda en gratis VPN?

Den centrala frågan är, om företagen tjänar pengar genom att låta mig använda en tjänst gratis, vad vet de att jag inte? Vi börjar med det värsta som vissa gratis VPN-leverantörer gör för att vända en vinst, sedan titta på mindre krångel du säkert kan leva med för tillfällig VPN-användning.

  1. De spårar dig online och säljer dina personliga eller surfande data.

Många gratis VPN, som lurar Betternet VPN, bekräftar att de delar dina sessionsdata med annonsörer och blitz dig med annonser.

När tredje part kan komma åt din privata information och skörda dina data äventyras din integritet online och ett av de viktigaste syftena med att använda en VPN.

Dessutom, några gratis VPN även kapa din webbläsare och omdirigera dig till partner webbplatser utan ditt medgivande.

  1. De ger andra användare tillgång till din anslutning.

Hola VPN och många andra gratisleverantörer fungerar som P2P-nätverk, skicka dina data via en annan användares enhet och dirigera andra användares trafik via din. Den här konfigurationen sätter dig omedelbart i riskzonen för skadlig kod och DNS-attacker, men det blir värre.

Hola VPN säljer faktiskt din oanvända bandbredd på den globala datamarknaden. Det är så de tjänar pengar, och det är rent ut sagt farligt.

  1. De ger svag och lätt sprucken säkerhet.

Som vi sa, att driva en solid, säker nätinfrastruktur är en kostsam process – om du inte skär hörn.

Till skillnad från premium VPN använder många gratis VPN otillförlitliga säkerhetsåtgärder och svag kryptering som kan agera som liknar skadlig kod. Ofta innebär detta dåliga skydd att dina data lätt kan dechiffrera av hackare och spioneri organ som den amerikanska NSA.

  1. Din surfning kommer ständigt att avbrytas av annonser.

Sälja reklam är ett av de vanligaste sätten för gratis VPN-tjänster att dra nytta av din användning. Även om leverantören inte spårar din användning eller säljer dina data kan den ständiga störningen av annonser få dig att ångra att du försöker spara några dollar i månaden.

Det är också osannolikt att någon gratis VPN-skärmar alla dessa annonser för skadlig kod och spionprogram, så ett oavsiktligt klick kan ge dig stora problem. Å andra sidan skyddar topprankade betaltjänstnordVPN dig från farliga platser med sin CyberSec-funktion.

  1. De kommer att sakta ner din internetanslutning.

Om du letar efter en gratis VPN för att strömma videor, spela spel eller ladda ner torrents, kommer du nästan säkert bli illa besviken. Användning av någon VPN innebär en viss förlust av hastighet på grund av krypteringsprocessen, men med de bäst betalda VPN, kommer du knappast att märka det.

Det är en annan historia med gratis tjänster. På grund av deras små nätverk, konstanta annonser eller avsiktlig hastighet strypning, kommer de att bromsa din webbsurfning till en genomsökning.

Lyckligtvis är långsamma hastigheter bara en irritation, inte ett hot mot din säkerhet eller integritet. Om du bara behöver skicka ett konfidentiellt e-postmeddelande från ett Wi-Fi-café, lite tålamod och en pålitlig gratis VPN kommer att tjäna dig väl.

  1. De erbjuder begränsade funktioner så att du uppgraderar till en betaltjänst.

Om du lyckas hitta ett kostnadsfritt VPN som inte samlar in data och håller annonserna till en acceptabel nivå, kommer du sannolikt att hantera ett annat problem: servicebegränsningar. Men beroende på dina behov kan du kanske leva med begränsningarna.

Gratis tjänster erbjuds ofta av premium VPN-leverantörer som vill övertyga dig om att det är bättre att betala för en plan. Så medan den fria VPN inte kommer att sätta dina data eller enheter i riskzonen, kommer leverantören att se till att den inte uppfyller alla dina behov.

Till exempel begränsar de flesta kostnadsfria versioner av betalda VPN-tjänster din användning (i många fall till 500 MB per månad) och nätverksåtkomst (ibland till en enda, överarbetad server). De kommer inte heller att avblockera amerikanska Netflix eller BBC iPlayer.

Men som med hastighetsproblem, servicebegränsningar är mer frustrerande än farliga. Om din surfning är lätt, kanske de aldrig bry dig alls.

För mer insikter från våra experter om hur en “gratis” VPN kan hamna kostar dig på lång sikt, se vår omfattande guide till riskerna för gratis VPN-användning.