Vad är frilansare för något?

Eftersom antalet frilansare fortsätter att växa, är det inte nödvändigtvis lätt att besvara frågan vad som frilansar? Och det blir bara mer förvirrande därifrån när du försöker definiera gig ekonomi, en konsult och så vidare.

Till exempel tillämpas termen gig Worker på:

människor som tjänar sin inkomst $1 8 biljettpris åt gången via en Ride-sharing app,
frilansande fotografer som tjänar dag priser, och
managementkonsulter som kan vara på hållare värt tiotusentals dollar.

Så termen gig ekonomi är inte inte en mycket användbar term utan en definition.

På samma sätt kan det ha varit klart tills nyligen hur man definierar ett företag ägare eller entreprenör, men många frilansare nu också beskriva sig själva som små företag eller entreprenörer

De kriterier som går till att definiera en frilansare, gig ekonomi arbetare, konsult eller företag ägare kan innefatta:

deras förhållande till köparen, till exempel om kunden, kunden eller arbetsgivaren.
deras rättsliga status, till exempel om och hur de införlivas.
den skatt pappersarbete de får eller är ansvariga för och därmed deras relation med IRS (i USA).

Men dessa kriterier är ibland sinsemellan motstridiga. Också, attityder och politik av köparen, rättssystemet och IRS får inte hänga med hur arbetet förändras. Politik och attityder är ännu mindre benägna att anpassa sig till arbetstagarnas eget sätt att definiera sina egna.

Problemet med att försöka definiera frilansande och relaterade termer som Consulting är att det fortfarande finns så många undantag och så många suddiga linjer mellan termerna. “Definierad” är tänkt att betyda låst bakom stabila kriterier.

Men denna arbetsstyrka är flytande. Det finns så många olika sätt att vara en frilansare som det finns frilansare. Vi har alla unika intäkts blandningar och unika relationer med kunder (som kanske ibland är bättre beskrivna som kunder) och med underleverantörer (som ibland faktiskt är anställda.)

Tabellen nedan är ett försök att visa att fluiditet. Du kan se att det är nästan omöjligt att säga att frilansare alltid har A, B och C egenskaper. Ibland har de inte, och ibland motsatsen till en frilansare-en anställd-har också dessa egenskaper.