Lustgas

lustgas eller skrattgas som det är allmänt känt syntetiserades först av Joseph Priestley 1772. Det användes ursprungligen som ett tandalgetikum fyrtio år efter detta och har använts i stor utsträckning i ett brett spektrum av kirurgiska ingrepp för både anestesi och analgesi med lustgas.

Den exakta verkningsmekanismen för dikväveoxid är okänd, men dess effekter sker inom smärta centra i hjärnan och ryggmärgen. Det tros ha en effekt med lustgas på Gamma Aminosmörsyraceller (GABA) ökar hämning av nervceller som orsakar dåsighet och sömn. Det är också relaterat till frisättningen av endogena neurotransmittorer som opioida peptider och serotonin. Frisättningen av dessa neurotransmittorer antas aktivera fallande smärtvägar som hämmar smärtöverföring av lustgas.

Kontraindikationer

Det finns vissa situationer där användningen av dikväveoxid är kontraindicerad. Till exempel, hos patienter som har genomgått nyligen ögonoperation med lustgas, som involverar gasbubblainsättning (vitrektomi), eftersom det finns risk för att kväveoxiden kommer att diffundera i bubblan, vilket gör att den expanderar och så småningom brista. BOC Healthcare kan ge en gasvarning handledsband för alla patienter som har genomgått denna typ av ögonoperation. Detta varnar narkosläkare eller sjukvårdspersonal att inte administrera lustgas bland annat med lustgas.

lustgas kan orsaka en ökning av intra-kranialtryck, så det bör inte användas i fall av skallskada och det får ALDRIG användas om patienten har några förhållanden där luften är instängd i kroppen och expansion skulle vara farligt, till exempel:

pneumotorax utspänd buk misstänkt tarmobstruktion bullös emfysem mellanörat förfaranden efter en nyligen Dyk maxillo – ansiktsskador, nedsatt medvetande, berusning av lustgas.

När lustgas används i mer än 24 timmar, eller oftare än var fjärde dag, måste den användas med noggrann klinisk övervakning och hematologisk övervakning, eftersom den kan orsaka vitamin B12-brist hos mottagliga patienter.

Miljöansvar

Arbetarskydd

I Förenade Kungariket fastställs den maximala exponeringsgränsen för lustgas till 100 ppm baserat på ett 8 timmars tidsvägt genomsnitt (TWA).

Denna nivå ligger betydligt under de nivåer där någon skadlig hälsoeffekt kan orsakas.

Farhågor har uttryckts om effekterna av dikväveoxid på fertilitet och fosterutveckling efter exponering för höga koncentrationer under längre perioder. För att förhindra att personal utsätts för höga halter av lustgas bör den användas på godkända platser. Den godkända konstruktionen för operationssalar där gasen kan administreras omfattar krav på luftväxling och användning av spolutrustning för att upprätthålla en säker arbetsmiljö.