Forskare säger AI Sex Robotar utgör fara för samhället

I ett nu ikoniskt avsnitt av Sex and the City oroar Sig Charlotte för att hennes nya sexleksak kan riskera att ersätta sina mänskliga sexpartners. Spoiler: Det gör det inte. Efter ett ingripande från sina vänner, bryter Charlotte hennes vibrator missbruk och återfår sin förmåga att “gå ut och ta itu med män.”

Men det var tillbaka på 90-talet, när även de mest sofistikerade sexleksaken inte var avsedd att faktiskt ersätta verklig mänsklig kontakt. Men sexteknik har sedan dess kommit långt, och idag sexleksaker i form av AI sexrobotar blir allt mer övertygande stand-ins för levande, andas sexpartners, och experter börjar oroa sig för den psykologiska inverkan dessa sexrobotar kan ha på samhället och mänsklig sexualitet.

Enligt Dazed, forskare är oroade över att den snabbt växande tekniken har till stor del undvikit välbehövlig reglering från organ eftersom dessa organ är “alltför generad” för att undersöka, lämnar en mängd moraliskt tvivelaktiga metoder och utvecklingen att blomstra inom branschen.

– Vissa robotar är programmerade att protestera, för att skapa ett våldtäktsscenario. Vissa är utformade för att se ut som barn,” Dr Christine Hendren av Duke University sade när han talade vid American Association for the Advancement of Science. “En utvecklare av dessa i Japan är en självbekände pedofil, som säger att denna enhet är en profylaktisk mot honom någonsin skada ett riktigt barn.”

Andra experter oroar sig för att marknadsföringen bakom många av dessa produkter uppmuntrar tanken att dessa enheter kan ersätta mänskliga relationer och sexuell kontakt helt och hållet. Sergei Santos, skaparen av den berömda AI sexrobotSamantha, en gång berättade Dazed han trodde att han skulle “ha tillräckligt med kön docka” om hans fru skulle lämna.

“En relation med en flickvän bygger på intimitet, anknytning och ömsesidighet. Det är saker som inte kan replikeras av maskiner, säger Kathleen Richardson, professor i roboternas etik och kultur och AI vid De Montfort University i Leicester. “Ska vi gå in i en framtid där vi fortsätter att normalisera idén om kvinnor som sexobjekt?”