Hur man arbetar säkert genom att välja den bästa VPN för dina behov

Om du är orolig för att arbeta säkert eller anonymt på nätet, är chansen att du har använt en VPN (virtuellt privat nätverk) i något skede. Men när du väljer en VPN-tjänst vet du vilka faktorer du bör ta hänsyn till? Denna handledning hjälper dig att förstå varför du ska använda en VPN och hur man väljer rätt tjänst för dig.
Här är de ämnen vi ska täcka

Internet säkerhet och sekretess
Vem kan komma åt min osäkra information?
Ett enkelt, verkligt exempel
Vad är en VPN?
Vilka är fördelarna och nackdelarna med att använda en VPN?
Hur du hittar den bästa VPN för dina behov

Vad betyder sekretess och säkerhet?

Vi lever i en ålder där online-integritet, om du inte är uppmärksam, är nästan obefintlig. Vår online-användning spåras kontinuerligt, vara det vår surfning, våra shoppingvanor, våra sociala medier, utbildning, eller vår underhållning. Och all den informationen hjälper till att bygga bilder på oss som konsumenter – bilder som ofta ges eller säljs till företag i marknadsföringssyfte.

Du kanske inte tror att ha din Internetanvändning, eller identiteten på din dator eller enhet, vidarebefordras till tredje part är en stor sak, och du är inte ensam. Men dessa detaljer kan bara vara toppen av isberget, och genom att göra dem allmänt tillgängliga du kan också öppna dörren till andra, känsligare, information, såsom inloggningsuppgifter:

eller ditt bankkonto
för företagskonton, till exempel e-post eller intranät.
för en personlig webbplats eller sociala medier

Dessa uppgifter kan alla vara i luften om du använder dem över ett okrypterat eller oskyddade nätverk.

Tips: förutom säkra nätverk bör du också överväga att använda en lösenordshanterare som 1Password och tvåfaktorsautentisering för att skydda dina inloggningsuppgifter.
Vem kan komma åt min osäkra information?

Så vi har täckt det faktum att ett osäkert nätverk kan lämna din känsliga information exponerad, men vem kan faktiskt få till det? Här är en snabblista:

Din ISP (Internet Service Provider)
Administratörer av offentliga WiFi-nätverk (tror kaffebutiker, flygplatser, köpcentra etc.)
Hackare

Avsiktlig hacking, ofta med skadligt uppsåt, ligger bakom alla de högsta profildata brott av senaste minne.

Yahoo! har brutits i 2014. Över 3 000 000 000 konton har komprometterats orsakar uppskattningsvis $350m förlust förkämpar webbtjänster leverantör, som vid den tidpunkten förhandlade ett förvärv till Verizon.
Mellan 2014 och 2018 Marriot International rapporterade att ungefär 500M kunder hade fått sina data stulna. Dessa data inkluderade namn, passnummer och till och med kreditkortsuppgifter.
FriendFinder nätverk har främst webbplatser med vuxet innehåll, och rapporterade i 2016 att nästan 20 års värde av användardata hade exponerats.

Dessa exempel bör visa att dataintrång är allvarliga. Exponeringen av personuppgifter kan orsaka stora personliga svårigheter för de inblandade, och har ofta enorma ekonomiska återverkningar också. Men dessa exempel är alla storskaliga företagskon tro verser – hur kan vi tillämpa det vi har lärt oss för individer?
Ett enkelt, verkligt exempel

Anta att vi har en WordPress-utvecklare och att utvecklaren ansvarar för att hantera ett antal WordPress-webbplatser. Han eller hon arbetar till stor del hemifrån, men ibland fungerar från ett kafé, eller en flygplats när du reser. Nu, eftersom vår utvecklare loggar in på olika WordPress webbplatser över dessa okrypterade publika nätverk, inloggningsuppgifter är potentiellt sårbara.